Nedjelja, 19.11.2017

Međunarodni dan socijalnog rada obilježen na Filozofskom fakultetu u Tuzli (ASFF)

U okviru Međunarodnog dana socijalnog rada, studenti Filozofskog fakulteta, odsjeka za Socijalni rad u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje iz Tuzle organizirali su humanitarnu akciju, prikupljanja novčane pomoći za porodicu Halilović.

Predstavnici odsjeka za Socijalni rad i socijalni službenik Nedim Osmanović danas su uručili novčanu donaciju četveročlanoj familiji Sadika Halilovića, oca dvoje maloljetne djece.

soc.rad

Prema riječima sekretarice ASSF-a i studentice treće godine ovog odsjeka, Amre Zulfić: “Cilj je promovisat socijalni rad kao humanu djelatnost, naročito u području socijalno ugroženih i marginaliziranih porodica”.

soc.rad1

Ovo je bila samo jedna od aktivnosti koja je organizirana u okviru Međunarodnog dana socijalnog rada, još su predstavljeni naučnog i sručnog rada i tribina na temu: “Izazovi socijalnog rada u području razvoja zajednice”.

“Socijalni rad je naučna disciplina koja je razvijena na temelju humanosti i solidarnosti, te poštovanju različitosti”, kazao je prof. Asim Pandžić.

Socijalni rad koristi varijetete vještina, tehnika i aktivnosti koje su konzistentne sa holističkim fokusom na osobu i njeno okruženje.

Intervencije socijalnog rada uključuju savjetovanje, klinički socijalni rad, grupni rad, socijalno-pedagoški rad, porodični tretman i terapiju, kao i napore da se pomogne ljudima kako bi im se omogućio pristup uslugama i resursima u zajednici. Intervencije podrazumijevaju i administraciju, organizovanje zajednice i uključivanje u socijalne i političke akcije koje treba da utiču na socijalnu politiku i ekonomski razvoj.

Misija socijalnog rada podrazumijeva da se socijalni rad u svojim različitim formama obraća brojnim, kompleksnim odnosima između ljudi i njihovog okruženja. On treba da omogući ljudima da razvijaju svoje potencijale, obogate sopstvene živote, te da spriječi različite oblike disfunkcionalnosti.

Profesor vjeruje kako će ovo postati tradicionalni događaj, s obzirom da je prvi put organiziran na Filozofskom fakultetu.
Izvor: http://freshpress.info/

Kontakt

  • Adresa: Univerzitetska 8
    75000 Tuzla
    Bosna i Hercegovina
  • Tel: +387 61 452 478
Vi ste ovdje: Home Aktivnosti Međunarodni dan socijalnog rada obilježen na Filozofskom fakultetu u Tuzli (ASFF)