Nedjelja, 19.11.2017

STUDENTSKA BORBA SE NASTAVLJA!!!

Image result for info

Poštovane kolegice i kolege, 

Nakon održana dva Upravna odbora USUT-a i jednog sastanka sa Upravnim tijelima svih matičnih Udruženja studenata fakulteta/akademija Univerziteta u Tuzli, u periodu od 06.03. - 09.03., te sumiranjem svih zaključaka koji su do tada iznešeni, na zadnjoj sjednici UO USUT-a koja je održana jučer, na Filozofskom fakultetu, doneseni su finalni zahtjevi u dvije faze i prema dvije strane, na osnovu informacija sa prethodnih sastanaka.

S obzirom da su svi Predsjednici Udruženja studenata fakulteta, jučer u prostorijama Rektorata proveli cijeli dan, odnosno od 09:30h do 17:00h, neki nisu ni doručkovali, a nekima se smučio cijeli sistem, i način kako sve funkcioniše. U toku istog dana, naše kolege, članovi Senata, kao i Predsjednici Udruženja studenata fakulteta, osim održanog UO USUT-a prisustvovali su i Upravnom odboru Univerziteta u Tuzli, kao i Senatu Univerziteta u Tuzli, gdje je jedna od tačaka dnevnog reda o kojoj se raspravljalo bio i zahtjev upućen prema Rektoru Univerziteta u Tuzli, a sve u cilju akademskog duha i prevazilaženja novonastale situacije na Unvierzitetu u Tuzli.

Nakon iznešenih zahtjeva na samom Senatu, bila je burna reakcija pojedinih profesora, i žestok pritisak na studente od istih, da su svi prisutni studenti napustili sjednicu Senata, te je prekid trajao oko 45 minuta, no međutim naši predstavnici se nisu htjeli vratiti iz razloga diskusija ovih profesora, koji su isticali da nama studentima treba odgoj, da očito ukoliko razmišljamo drugačije i imamo svoje mišljenje pokazalo se da je to u ovoj zemlji, opasno i ovaj, kao i svaki drugi put. 

Pokušalo nam se nametnuti da smo "nečiji", te nam se izrazito prigovoriti da na sastanku održanom 08.03.2017.god. smo prozivali pojedine profesore ("da ih nismo vadili iz usta") što dovoljno govori o pojedinim studentima koji su bili prisutni, i očito odmah potrčali do kabineta i kancelarija pojedinih profesora, da bi vjerovatno ostvarili svoj neki benefit i onaj dio koji najviše mrzimo, mi svi studenti, a to je biti ULIZICA.

Uvažene kolegice i kolege, mi se možda ne slikamo i ne pravimo selfije svaki put kada uspijemo da uradimo neku dobru stvar za studente, koja vodi ka poboljšanju studentskog standarda. Također, kancelarije koje posjećujemo su službene kancelarije rukovodećih struktura, a ne bilo kakve birtije i druga sijela. 

Poštovani studenti,

Gdje su bili ti profesori, i cijela politika, bez izuzetaka, kada smo se borili na čelu zajedno za vama, za član 104. i član 125. ZVO, kada smo ukidali školarine u visinama od 3800 KM i 3000 KM za druge i prve cikluse studija, kada smo se borili protiv visine školarine na Medicinskom fakultetu, dok smo se borili za gubitke statusa studenta, zbog pojedinaca koji obaraju naše studente, dok smo radili na izradi novog Zakona o Visokom obrazovanju, pa nas svi profesori prozivali da izdajemo akademsku zajednicu, a mi smo se samo borili za Vaša i naša prava. Uspjeli smo se na kraju izboriti za najbolje pogodnosti za studente od svih javnih Univerziteta u regiji, što ćemo postaviti kao posebnu objavu. 

Gdje su bili ti profesori dok smo se borili iz godine u godinu, pa i ove godine za 1014 imatrikulanata na našem Univerzitetu, koji su "visili u zraku" do mjeseca februara, gdje smo vršili konstantni pritisak i na Rektorat i na MONKS TK, da bi se ovaj problem riješio kroz Statut Univerziteta, te da se istima obezbijedi završetak studija.

Također želimo napomenuti da smo svojijm aktivnostima i pritiscima koje smo izvršili na "ekspertnu Vladu TK-a" uspjeli obezbijediti 660.000 KM za adaptaciju studentskih domova Univerziteta u Tuzli, od kojih je do sada nije utrošena ni 1/3 sredstava, a već su prošle skoro 3 godine, što je poražavajuća činjenica. Ovo govori o brižnosti i svijesti koju provode nadležni iz ovog Sektora za studente.

Uvažene kolegice i kolege, ovdje smo samo naveli neke od krucijalnih elemenata naše borbe, a čiji rezultat i krajnji uspjeh je dotakao mnoge od vas, ako ne i sve, te vas uz uzajamno poštovanje i molbu ispred Unije studenata molimo da ne nasjedate na provokacije niti profesora, niti bilo kojih političkih partija, jer istina je ona da smo sve ovo uspjeli, jer smo bili jedinstveni, i držali se svog stava, cilja i kursa, a to je bolji i još bolji studentski standard na Univerzitetu u Tuzli. Naravno, ostaje žal što nas u tom kursu, rukovodioci pojedinih struktura ne prate u onoj mjeri u kojoj bi trebali, jer svi smo svjesni činjenice da nas svi traže i trebaju i prave bitnima samo onda kada njima nešto treba. Svima njima poručujemo DA SMO MI BITNI SAMI SEBI, SVOJIM RODITELJIMA, SVOJIM IDEALIMA, VJERAMA I UZAJAMNIM POŠTOVANJIMA. 

Uvaženi studenti, svjesni smo činjenice o borbi za fotelju, o borbi za moći, o borbi onoj najgoroj koja postoji, a to da odlučujete o sudbini drugog hladno i bez emocija, mislimo da niko ne smije da se igra životom drugih i da gazi preko mrtvih da bi ostvario svoje ciljeve.

Danas očekujemo odgovor na zahtjev koji smo uputili prema Rektoru (na dnu stranice), nakon kojeg će biti održana sjednica UO USUT-a te sva matična Udruženja studenata biti obaviještena o daljim aktivnostima, odnosno za protestnim sastankom za ponedjeljak, kao što je dogovoreno 08.03. na sastanku. Također ćete biti obaviješteni o zahtjevu prema Osnivaču Univerziteta u Tuzli.

Zahtjev koji smo poslali prema Rektoru jučer, : OVDJE

Kontakt

  • Adresa: Univerzitetska 8
    75000 Tuzla
    Bosna i Hercegovina
  • Tel: +387 61 452 478
Vi ste ovdje: Home Aktivnosti STUDENTSKA BORBA SE NASTAVLJA!!!