Nedjelja, 19.11.2017

SPREMA LI SE STUDENTSKI BUNT???

U ponedjeljak 06.03.2017. godine, u prostorijama Pravnog fakulteta sa početkom u 17:00h održana je redovna sjednica Upravog odbora Unije studenata univerziteta u Tuzli, kojoj je prisustvovalo 90% članova.

Između ostalog pored sadržajnog dnevnog reda koji se odnosio na planirane aktivnosti i projekte, razmatralo se i o:

- Pokretanje organizacije i uredništva za studentski časopis "NEstabilnost" - čije uredništvo je pripalo Filozofskom fakultetu, kao i organizaciji regionalne sportske manifestacije "Balkanijada 2017" koja se održala i prošle godine, a obuhvatila je oko 300 učesnika sa 13 univerziteta sa prostora Balkana, kao i izbor članova za novi saziv Senata UNTZ, te izbor članova za komisiju za izradu Statuta SPUT-a, informacija o obezbijeđenim terminima za studente najbolje sportiste u UNTZ dvorani, koji su u prethodne dvije godine ostvarili četiri puta za redom zlatnu medalju, odnosno prvo mjesto u takmičenjima u kojima su učestvovali svi univerziteti iz BiH, jedna od tačaka je bila i pokretanje inicijative za korištenje i adaptaciju novog prostora USUT-a kojeg bi koristili svi studenti odnosno sva studentska udruženja na UNTZ. A najzanimljivija tačka o kojoj je rasprava vođena cijela 3 sata odnosila se na nemile scene i dešavanja koji su se dogodila 05.03.2017. godine na "Univerzitetskom tlu". Navedenom sastanku niko od studenata nije prisustvovao a u javnosti smo mogli čuti različite priče koje dolaze od pojedinih učesnika. Kako saznajemo o navedenom događaju obaviješten je i MUP i Tužilaštvo TK, te vjerujemo da će korektno i pravedno u okviru svojih nadležnosti i uraditi posao za koji su kopetentni a naravno i plaćeni.

Jedan od zaključaka UO USUT-a je glasio da zbog nedostatka informacija šta se ustvari dešavalo, kao i da je navedeni događaj možda malo medijski "napuhan", te da je možda jedna od političkih igara "i insajdera i outsajdera" koja se već dugo dugo vremena igra oko Univerziteta u Tuzli, zbog toga smo ostavili još jedan dan vremena da vidimo i uočimo o čemu se uistinu radi, te ostale zaključke Upravnog odbora ćemo otkriti tek na sutrašnjem sastanku koji će se održati na Pravnom fakultetu u 15:00h, kojem će prisustvovati i za koji su poziv dobili svi članovi upravnih tijela udruženja/asocijacija studenata fakulteta.

Mogli smo čuti iz medija svakojake izjave, te vođeni pravdom i ono časti što je ostalo na Univerzitetu, a to je izgleda jedino čast studenata, stoga ova dva ključna faktora će uticati na naše naredne korake i odluke. Sve one dušebrižnike molimo da se ne brinu za nas, mislimo a i dokazali smo da se istinski i hrabro borimo za studentska prava što dokazuju mnoge stvari koje se nalaze u novom Zakonu o visokom obrazovanju TK, a koje se tiču studenata.

Uvažene kolegice i kolege, naša borba nije stala ona tek sutra počinje, jer i mi smo jako dobro svjesni činjenica da naši studenti sjede po stepenicama, imaju vježbe po hodnicima, imaju probleme na studentskim službama, da slušaju predavanja još uvijek putem grafoskopa, te ukoliko nestane struje nema ni predavanja, da se pojedinci iživljavaju i na silabusima i na onima na koje se primjenjuju, mijenjanjem kad i kako im odgovara, a ono što je poražavajuće je da mnogi od njih nisu pročitali ni novi Zakon o visokom obrazovanju kao ni novi Statut Univerziteta u Tuzli, odnosno način izvedbe parcijala i završnih ispita, kao i njihovo ponavljanje, zatim da su "žohari" još uvijek "cimeri" studentima u studentskim domovima, kao i da prokišnjava studentski restoran u kojem se dnevno hrani 1000 naših studenata, svjesni smo činjenice da propadaju i tenderi za učionice odnosno i čitaone, na koje ukazujemo već dugo vremena, također ono što nas najviše zabrinjava je prisutnost STRAHA kod studenata i strahopoštovanja kojeg imaju prema onima koji bi se trebali brinuti o njima kao i za svoju djecu, svjesni smo i činjenice da nam ne treba novi Medicinski fakultet na prodručju TK, kao i nijedan drugi privatni fakultet koji već postoji na Univerzitetu u Tuzli, ali se u isto vrijeme pitamo šta je to uradio i koliko je napredovao Univerzitet u Tuzli posljednja dva desetljeća, i zbog čega se doveo u ovu situaciju, ko je kriv...???

A o privatnim fakultetima mogli bismo pisati "do sutra" jer svi znamo istinu od koje bježe naši profesori a ona je jednostavna i jedina, da su naši profesri sa javnih univerziteta učestvovali i osnivali, na nekima predavali a na nekima još uvijek i dionice imaju. A imamo jednu molbu za sve, nemojte nam "mazati oči" politikom i političarima kada redovno gledamo naše profesore kako "vise po banderama" po bildordima i slično. Nemojte nam Vi molimo Vas govoriti kome da vjerujemo jer mi studenti svi do jednog znamo ko je kakav profesor, ko je kakav čovjek ko ima kakav karakter, i ko je političar???

Ono što je očigledno jeste da se vrši konstantna borba samo za fotelje, borba za moć - znajte dosta nam je dosta "Grčke mitologije"!!!

Poštovane kolegice i kolege, vodili smo tihi i miran rat sa svima, uspjeli smo podići studentski standard na level više, al je ovaj put za čast i ponos i budućnost ovog Univerziteta Mi svi moramo ustati i reći DOSTA, svima onima za koje smatramo da štete ovom Univerzitetu jer mi studenti smo jedini koji uistinu znamo šta trpimo i šta se dešava, jer vidjeli smo mnoga lica i mijenjanja boje dresa a stalno se radi o jednom čovjeku. Nećemo dozvoliti kolege studenti, da neko sa nama manipuliše, da nam govori šta je istina a šta nije jer svi znamo da istina je ono što osjećamo...Jasno nam je svima da smo u prvom planu jedino kad "trebamo".

O svim daljim koracima bićete obaviješteni nakon održanog sutrašnjeg sastanka koji je predviđen za 15h na Pravnom fakultetu.

Vrijeme je da kažemo DOSTA.

UNIJA STUDENATA UNIVERZITETA U TUZLI

Kontakt

  • Adresa: Univerzitetska 8
    75000 Tuzla
    Bosna i Hercegovina
  • Tel: +387 61 452 478
Vi ste ovdje: Home Aktivnosti SPREMA LI SE STUDENTSKI BUNT???