Subota, 18.11.2017

Studenti Tehnološkog fakulteta, smjer agronomija, posjetili najveći zasad borovnice na Balkanu

Fotografija korisnika/ce Sead Nocajevic.

U povratu sa Integralnog zasada jabuke i kruške u Stuparima , studenti završne godine Agronomije, Univerziteta u Tuzli su posjetili najveći super intenzivni zasad borovnice na prostoru jugoistočne Evrope u mjestu Donje Dubrave , na lokalitetu Sprečkog polja.

Posjetili su zasad borovnice na 34 ha ,koji je u vlasništvu poznate njemačke firme"Elisa Berry“ BH, gdje se primjenjuje najsavremenija tehnologija uzgoja borovnice u ovom dijelu Evrope. Borovnica je biljka budućnosti, a u Bosni i Hercegovini, koja je idealna za njen uzgoj, zasađena je na svega oko 86 hektara, pionirski koraci, dok u Evropi prednjači Španija, Francuska, Njemačka i Poljska .Naše sunce daje tom i drugom našem voću dovoljnu količinu šećera, za razliku od voća u drugim državama. Domaćin, a ujedno najodgovorniji koji prati razvoj borovnice na ovom lokalitetu je ing.agronomije Aleksandar Luković, koji je zajedno sa doc.dr. Besimom Salkićem i dr. Seadom Noćajevićem kroz interaktivni pristup sa studentima približio jednu vrlo važnu skupinu voća, bobičasto, a u okviru nje i voćnu vrstu- borovnicu , označenu voćem budućnosti , koja je perspektivna u narednom desetljećima. Iako je fenofazi mirovanja, studenti su mogli vidjeti izuzetne osobenosti kod ove voćne kulture. Budući agronomi ako bi se željeli pratiti uzgoj ove vrste trebaju da znaju i ove informacije, za podizanje jednog hektra je potrebno 25.000 do 30.000 eu i poslije toga svake godine ima neko ulaganje za okopavanje, orezivanje, sređivanje, ali nakon pete godine, kada je dostignut pun rod poslije primjene svih ovih agrotehničkih i pomotehničkih mjera, borovnica sama sebe otplati i u narednih 40 godina imate samo dobit.

Stoga studenti , budući agronomi, imali su priliku da se upoznaju i sa mogućnostima zapošljenja u ovoj firmi kojoj treba agronoma.Nadamo se da će neko od ovih mladih ljudi naći i svoje zapošljenje u ovoj perspektivnoj firmi.Dogovoreno je sa domaćinom da i u narednom periodu i sa mlađim kolegama posjetimo ovaj savremeni zasad, koji je budućnost ovog kraja, kada je u pitanju proizvodnja zdravog voća. Zahvalni smo domaćinima i u Stuparima i u Donjim Dubravama , na dočeku, kao i na kvalitetnom iznesenom znanju i iskustvu koje je prenešeno onima kojima to istinski treba.
Dodatne fotografije možete pogledati: OVDJE

 

Kontakt

  • Adresa: Univerzitetska 8
    75000 Tuzla
    Bosna i Hercegovina
  • Tel: +387 61 452 478
Vi ste ovdje: Home Aktivnosti Studenti Tehnološkog fakulteta, smjer agronomija, posjetili najveći zasad borovnice na Balkanu